Ознака: Балкан

Кој (ќе) понуди повеќе за Западен Балкан?

Во новите геополитички односи меѓу Западот и Истокот се води „тивка“ војна за превласт на Балканот. Додека Русија и Кина за време на пандемијата...

Најниски оцени за судството и слободата на изразување

Годишен осврт на Стејт департментот за состојбата во Западен Балкан Високата корупција во власта и судството, ограничувањата на слободата во изразувањето, нападите врз новинарите и...

Каква е комуникацијата меѓу власта и опозицијата во земјите од...

Тоа што за Македонија стана редовна практика и за прашања од помал „национален“ интерес, во другите земји од Западен Балкан одржувањето „лидерски средби“ се...

Потврдена европската иднина со многу предуслови

По гласањето на Европскиот парламент за напредокот на земјите од Западен Балкан Албанија, Македонија и Србија треба да продолжат да се фокусираат на фундаменталните реформи,...

Помалите членки на ЕУ во дипломатска офанзива за Западен Балкан

Во одвоени иницијативи е нагласениот интерес, пред сѐ на Хрватска и на Словенија, и на другите земји што имаат поблиски економски и политички односи...

СЗО особено загрижена за состојбата на Балканот и во Централна Европа

Ситуацијата на Балканот и во Централна Европа е „особено“ загрижувачка во време кога бројот на нови зарази во Европа расте трета недела по ред,...

ЕУ-членки бараат стратегиски поглед за Западен Балкан

Писмото на министрите за надворешни работи на Австрија, Хрватска, Чешка, Германија, Грција, Ирска, Романија, Словачка и на Словенија е прво посилно и јавно обраќање...

Современите трендови во медијацијата и предизвиците за регионална соработка во земјите...

ОДРЖАНА МЕЃУНАРОДНА РАБОТИЛНИЦА Во организација на Асоцијацијата за корпоративна безбедност - Скопје, на 19-ти месецов, се одржа работилница на тема „Современите трендови во медијацијата и...

Брисел расправа за дистрибуција на вакцините за Западен Балкан

Министрите за надворешни работи на земјите-членки на ЕУ на денешниот состанок ќе разговараат за ажурирањето на стратегијата за дистрибуција на вакцините против ковид-19 до...

ЕУ ќе мора што поскоро да обезбеди вакцини за Западен Балкан

Европската Унија со посебен механизам ќе обезбеди вакцини за коронавирус за Западен Балкан „што е можно поскоро“, рече претседателката на Европската комисија, Урсула фон...