Ознака: Балканот

Балканот главна транзитна зона за мигрантите и дрогата

Македонија е на претпоследното место од шесте држави на Западен Балкан според заплената на дрога од страна на полицијата, зад неа е единствено Косово Извештајот...

Неделата станува неработен ден на Балканот

Хрватските трговски компании во малопродажбата и угостителството ќе поднесат тужба до Уставниот суд доколку премиерот Андреј Пленковиќ го исполни најавите за прогласување за неработна...

Ја менува ли ЕУ политиката кон Балканот

Нови позитивни сигнали пристигнуваат од Брисел, по отворањето на неделната сесија разговори со тројца лидери од земјите од Западен Балкан, а во исто време...

Европа колеблива и без јасна стратегија за Балканот

Во Европската Унија нема јасна стратегија и единствен став за Западен Балкан, а појавата на нонпејпери за евентуално ново прекројување на границите е одраз...

Ниски оцени за справувањето со корупцијата на Балканот

Корупцијата во земјите во Западен Балкан продолжува да претставува сериозен проблем, а за нејзино спречување е потребно да постои политичка волја. Сите истражувања на...

Розовите и црните очила за Балканот

Методите за политички маркетинг во сите земји од Западен Балкан се слични, а разликите се само во тоа дали се презентира розовата или црната...

Играње со оган пред очите на ЕУ

Познавачите на регионалната политика велат дека најавите за обединување на Косово и Албанија се продукт на една неодговорна политика, која не ги дели европските...

Што ќе донесат изборните циклуси на Балканот

По парламентарните избори во сите земји од регионот продолжија старите проблеми поврзани со нефункционалната демократија, високата корупција и нискиот економски стандард на населението. Затоа...

Прво правда, па проширување и преговори со ЕУ

Се очекува со новата методологија што беше претставена од еврокомесарот за проширување Оливер Вархеи пред амбасадорите на земјите-членки на Европската Унија да се откочи...

Колкава е воената моќ на државите на Балканот

Сите земји од регионот, освен Македонија и Бугарија, имаат подобрување на местата на ранг-листата за воената моќ што ја направи „Глобал фајрпауер“ Србија е прва...