Ознака: Бадник

Бадник одбележан во Соборниот храм во Скопје

Со традиционално делење на осветени бадникови гранчиња и народен собир пред Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје, денеска се одржа 30-то скопско бадникување. Градоначалничката...

Почна прославата на Бадник во Соборниот храм во Скопје

Почна традиционалната прослава на Бадник во Соборниот храм во Скопје. Утрово на двата влеза во дворот на Соборниот храм, традиционално се делеа бадникови гранчиња. Тие...

Бадник – празник кога семејството и домот се црква

Бадник значи будност. Зборот Бадник доаѓа од старомакедонскиот збор Б’дник, Будник, што значи: Бдеење, Будност, неспиење во ноќта спроти Божиќ. Будни заради очекувањето на...

Г.г. Стефан: Пандемијата покажа колку човекот е мал и немоќен

Во пресрет на Бадник и Божиќ кои на 6 и 7 јануари ги собираат православните верници прво на домашна трпеза, а потоа ќе ги...

Човек учи додека е жив

Низ страниците на македонската литература за деца. „Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка“ на Киро Донев (4) Во „Колибри“ објавуваме делови од книгата...

Православните верници го одбележуваат Бадник

Православните верници ширум светот го одбележуваат Бадник, ден пред големиот празник Рождество Христово – Божик. Поради пандемијата, ќе изостане вообичаеното масовна прослава на празникот...

Забранети се собирања на отворен и затворен простор за Бадник и...

Согласно Одлуката за изменување и дополнување на Одлуката за превентивни препораки, времени мерки, наредени мерки, наменски протоколи, планови и алгоритми за постапување за заштита...

Католиците слават Бадник

Католичките верници и дел од православните христијани кои времето го сметаат по Грегоријанскиот календар денеска го слават Бадник, во пресрет на Божиќ, раѓањето на...

„Гардијан“ дозна што значи сармата за Македонците

Ирина Јанакиевска која живее во Лондон, напиша што значи Божиќ за неа и зошто сармата е дел од традицијата на која таа и целото...

Верниците со порака: Политичарите поразумни и да мислат на својот народ

Со света литургија, кршење на бадниковата погача, изборот на новиот кум христијанските верници го чествуваа празникот Бадник во соборниот храм „Св. Климент Охридски“. На прославата...