Ознака: Ајде да видиме…

Каде се наоѓа селото на Дедо Мраз?

Ајде да видиме... Селото на Дедо Мраз се наоѓа во Финска, а жителите на оваа држава го нарекуваат и „Вратата на Лапонија“. Сместено е на...

Кој го направил првиот лет?

Ајде да видиме... Првиот лет на човекот е остварен со балон на загреан воздух, изработен од браќата Французи Жозеф и Етијен Монголфије, во Париз во...

Што е глечер?

Ајде да видиме... Глечер е големо количество мраз што се движи. Некои глечери се извиваат низ планините, а други, како на пример ледените плочи на...

Што се соѕвездиjа?

Ајде да видиме... Соѕвездија се области на кои е поделено небото, заради полесно препознавање на ѕвездите, галаксиите и другите објекти што се наоѓаат на небото....

Зошто се појавуваат роса и иње

Ајде да видиме... Водената пареа се наоѓа во воздухот околу нас, иако ние не ја гледаме. Таа понекогаш се претвора во вода или во мраз,...

Дали е можно да се читаат мисли?

Ајде да видиме... Појавата позната под називот телепатија подразбира активност кога една личност може да дознае што мисли или работи друга личност, со која не...