Ознака: АХВ

Засилени инспекции на продажните места за месо и јајца

Засилен мониторинг на продажните места за месо и јајца врши Агенцијата за храна и ветеринарство пред велигденските празници. Ова денеска го потврдил директорот Николче...

Превентивно се повлекуваат производите „Киндер“, соопшти Агенцијата за храна

Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) спроведоа вонреден инспекциски надзор кај операторот со храна „Атлантик траде“ ДОО Скопје, увозник на производите...

АХВ ги ублажи мерките за заштита од афиканската чума поради поволната...

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) донесе решение со кое се олабавуваат мерките за заштита од африканска чума кај свињите поради поволната епидемиолошка состојба. Според...

Повлечени од употреба кремови за готвење и бази за сладоледи

Агенцијата за храна и вeтеринарство информираше дека од употреба се повлечени креми за готвење и бази за сладоледи поради како што велат од таму...

Итно повлечени сладоледи од пазарот во Македонија

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги информира потрошувачите дека операторот со храна АЛМА М, врз основа на издадено решение од АХВ, од пазарот...

АХВ спроведе вонредни контроли во Охрид, Струга и во Дојран

Во ек на летната туристичка сезона, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство вршат вонредни, засилени контроли на операторите со храна во туристичките...

Се повлекува од продажба замрзнат зеленчук од Србија

Поради сомнеж за физичка контаминација, присуство на страно тело – глушец, во замрзнат зеленчуков микс на „Сани фантази- Царски микс” по потекло од Република...

Запленетиот путер уништен на Дрисла

Запленетиот увозен путер со изминат рок, во количина од скоро 4,5 тони, е уништен на депонијата Дрисла, соопшти Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ). Производот...

Во храна пронајдени стакло, пластика, иглички, црви…

Граѓани во храната откриле присуство на најразлични нешта, како ластиче во ајвар, црви во чоколадо и слично. Од 340 претставки во АХВ, осум се...

АХВ со препораки против опасноста за пренесување вирус од дивите птици

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги известува одгледувачите на живина, ветеринарните и ловните друштва да ги засилат сигурносните мерки на фармите и надзорот...