Ознака: атлетика

Скопје домаќин на атлетското ЕП, трета лига

Најдобри резултати од македонските претставници се очекуваат од Стојоски (100, 200 и 400 метри), Ивановски (1.500 и 3.000 м) и од Ислами (400 метри...

На ЛОИ повеќе денови атлетика и првпат мешана штафета

На 29. Летни олимписки игри (ЛОИ) во 2020 година во Токио, што треба да се одржат од 22 јуни до 9 август, натпреварите во...

Почина Исмал Мачев, македонскиот рекордер на 200 и на 400 метри

IN MEMORIAM По долго боледување, на 59-годишна возраст почина Исмаил Мачев, рекордерот на Македонија во атлетика, на 200 метри (21,5 секунди) и на 400 метри...

Ванчо Стојанов-Ване – атлетски олимпиец и рекордер

Атлетичарот од Струмица во периодот од 1993 до 2004 година беше неприкосновен во Македонија во трките на средните патеки. На балканијадите освои девет медали,...

Адри­ја­на Поп Ар­со­ва и Да­рио Ивановски нај­ус­пеш­ни ат­ле­ти­ча­ри за 2018 го­ди­на

Ат­лет­ска­та фе­де­ра­ци­ја на Ма­ке­до­ни­ја (АФМ), на при­год­на­та све­че­ност во Скоп­је, ги прог­ла­си нај­до­бри­те ат­ле­ти­ча­ри, тре­не­ри и клу­бо­ви за 2018 го­ди­на Ма­ке­дон­ски­те ат­ле­ти­ча­ри го­ди­на­ва по­ста­ви­ја 11...

Ѓорѓи Чадиковски: Атлетиката – семеен спорт

Тој беше македонски рекордер во младинска конкуренција на патеките од 100 до 400 метри и еден од најдобрите во спринтерските дисциплини во Југославија. Неговата...

Втора на Медитеранот во најсестраната атлетска дисциплина

Марина најголемите резултати ги постигна во една од најтешките дисциплини, седмобојот. Беше повеќекратна шампионка на поранешната држава, а освои сребрени медали на Медитеранските игри...

Коу: Основа на сѐ во спортот е атлетиката

Среќен сум што приоритет е атлетиката во училиштата. Предизвикот останува ист - атлетиката да остане возбудлива. Мораме да иновираме, за таа да стане уште...

ВАДА ќе ги врати правата на руската антидопинг агенција

Раководството на светската антидопинг агенција (ВАДА) добила препорака да ги врати правата на руската антидопинг агенција (РУСАДА) и тоа значи дека руските атлетичари повторно...

Абеле е највозрасниот европски шампион во десетобој

Германскиот атлетичар Артур Абеле (32) стана највозрасниот европски шампион во десетобој откако триумфира пред домашната публика на 24-то Европско првенство (ЕП) во Берлин. Абеле,...