22.8 C
Skopje
21.9.2021 - 15:16

Ознака: астрономи

Астрономите го потврдија постоењето на егзопланета

Астрономите го потврдија постоењето на Проксима б, егзопланета малку поголема од Земјата што орбитира околу ѕвезда најблиску до нашето Сонце. Европската опсерваторија ја пронајде планетата...

Зошто сателитите на Илон Маск ги вознемируваат набљудувачите на ноќното небо?

Илјадници сателити на компанијата „Спејс екс“ беа лансирани како дел од проектот „Старлинк“, со кој треба да се подобри глобалната пристапност до Интернет на...

Масивна црна дупка исфрли ѕвезда што никогаш нема да се врати

Астрономите ја забележале sвездата наречена С5-ХВС1 како забрзува во Млечниот Пат со повеќе од шест милиони километри на час. Тие веруваат дека оваа ѕвезда...

Двесте астрономи изработија нова карта на ноќното небо

На новата карта на вселената има 300 нови галаксии, а при реализацијата е користен телескоп што може да детектира извори на светлината што оптичките...