Ознака: АСНОМ

29 Ноември 1943 – ден што не се заборава

АВНОЈ, АСНОМ и македонската држава Денеска е 29 ноември. Тоа е 333-от ден во годината што не е престапна. До почетокот на новата остануваат уште...

Новиот мост на булеварот АСНОМ се отвора за еден месец

Привршуваат градежните работи на новиот мост на булеварот АСНОМ, кој според планот се отвора за употреба во текот на наредниот месец. Мостот е веќе...

Тројца повредени во сообраќајка на булеварот „АСНОМ“

Вчера околу 10,25 часот во Скопје на крстосницата од булеварот „АСНОМ“ и сервисна улица кон хотел во Скопје, се случила сообраќајна незгода помеѓу товарно...

Нов дрворед со 300 дрвја на булеварот АСНОМ

На булеварот АСНОМ, во Општина Аеродром, се засадија 300 нови листопадни и зимзелени дрвја што веќе напролет ќе развијат убави крошни, чии сенки ќе...

Да се биде достоен на Илинден

Идеалите и вредностите на Илинден никако не се поразлични од основните светски вредности за слобода, правда, праведност, демократија... Во секој исчекор спрема светот, Македонија...

Пендаровски: Помирување ни е потребно повеќе од било кога

Во ерата на националните романтизми и национализми, Илинден остана симбол на неспорно изрзената волја за својата држава, заснована врз демократските начела и слободниот живот...

Македонија го слави идеалот на многу генерации

Годинава првпат, поради пандемијата на коронавирусот, државните прослави за празникот Илинден ќе се одвиваат по специфични протоколи за безбедност и заштита Македонија го слави идеалот...

Илинденска Македонија

Се сеќавате ли на зборовите тешко е да си за Македонија, а да не си за Илинденска Македонија, како предлог за име за државата. Предлогот Илинденска...

Ода на национализмот

Илинден отсекогаш го чувствувам повеќе како празник што се одбележува најискрено во семејните и мали кругови, каде што без интервенција на политиката и нејзината...

Дел од проектите во самоизолација

Од Градот признаваат дека има проекти што не се реализираат поради коронавирусот или ќе доцнат, но истовремено истакнуваат дека успешно се реализираат градежни зафати...