-4.2 C
Skopje
24.1.2022 - 8:44

Ознака: архитектура

Познати архитекти без диплома по архитектура

Можеби мислите дека дипломата за архитектура е услов за да се биде успешен архитект, зошто инаку би се ставиле себеси низ толку години архитектонско...

Величествени објекти на африканската архитектура

Египетските пирамиди се познати низ целиот свет, но голем дел од африканската архитектура останува непознат, а архитектите Адил Далбаи и Ливингстон Мукаса сакаат да...

Девет претстојни проекти што ја претставуваат модерната архитектура

Забележителната архитектура се раѓа од креативен процес. Додека за иконските дизајни се потребни години за да се замислат и да се изградат, овие проекти...

Проектот „Сега“ на Изложбата на архитектурата во Венеција

Министерството за култура информира дека комисијата во состав: Трајче Блажевски, Имер Бајрами, Џемил Бектович, Агрон Салиу и Александар Андовски, ги разгледа пристигнатите пријави на...

Што е архитектура?

Промоција и трибина за книгата „Што е архитектура?“ ќе се одржи вечерва, во 19 часот, во „Јуроп хаус“. Книгата го истражува светот на архитектурата...

Југословенскиот брутализам привлекува големо внимание кај странците

Агенцијата „Ројтерс“ објави сторија за југословенската архитектура од социјалистичката ера, олицетворена во стил познат како брутализам, кој, како што се вели, уште еднаш предизвикува...

Истражувањата покажаа непречен континуитет на Врбјанска Чука

Годинава се добија нови податоци за архитектонската комплексност на населбата, при што се регистрираа повеќе фази на градење на станбените и стопанските објекти, и...

Една реченица за мојата генерација

...еве, генерацијо моја, ти сега стоиш на пуста земја, слободна и ослободена од сè (дури и од потомство), дури и од одговорност, и не...

Архитектурата на Скопје во „МоМА“

Предавање на темата „Архитектурата на Скопје во МоМА“ ќе се одржи в недела, со почеток во 19 часот, во киното „Фросина“. Во периодот од...

Црквата ги заклучи, бездомниците ги „отклучија“

Искршени прозорци и врати, излупени столбови и фасада, ишарани ѕидови со разни графити, уништени скали, искорната ограда... Така изгледа денес некогашната „бела куќа“ на...