9.8 C
Skopje
6.12.2021 - 15:37

Ознака: армии

Воените паради – лоша рефлексија на турбулентното минато

Независно од поводот, светските воено-политички аналитичари се согласни дека воените паради имаат цел пред светот да се покаже воената моќ на одредена држава, практика...

ЕУ планира да вооружува странски армии

Клем Рајан ЕУ сака преку мировен фонд од 10,5 милијарди евра да им испорачува оружје на партнерски земји и на тој начин да ги зголеми...

ЕУ планира воена иднина

ПРОМЕНИ ВО ЕВРОПСКИОТ МИРОВЕН ПРОЕКТ Расположението во ЕУ за воените прашања претрпува сеизмички промени. Политичарите низ континентот конечно се согласија дека воената моќ, која долго...

„Глобал фајерпауер“: САД, Русија, Кина, Индија и Франција со најмоќни војски

Меѓународни воени експерти објавија рејтинг на најмоќни армии во светот на специјализираниот воен портал Глобал фајерпауер (Global Firepower) за 2018 година. Според најновиот рејтинг,...