13.6 C
Skopje
19.7.2019 - 6:21

Ознака: Антиупатства за лична употреба

Фуснота за демократијата

Што уште да се каже за „демократијата“ кога непрестајното декламирање на поимот со разни поводи, намери и подметнувања ја испразни, ја уби неговата суштина? Во...

Стари, нови прдикокоси (2)

Преку ноќ, нормално, има луѓе што зборуваат и прдат, но автобусот е релативно комфорен. Знаеш дека јас не можам да заспијам во автобус, колку...

СТАРИ НОВИ ПРДИКОКОСИ, 1

Можеш да ми помогнеш? А ти, можеш ти да ми помогнеш? Што викаш толку бе?! А ти, што ти викаш?! * * * Која ти беше онаа женска сношти...

Слики од моите белградски години, 18

- Видете колку е нежна, Александарр - ми ја покажуваше, којзнае по кој пат, гледајќи ја низ лупата кутрата Лубентина - маж ми ја...

Слики од моите белградски години, 17

Московските години го очудуваа детството на г-ѓа Ј. Големиот град во очите на девојчето беше исполнет со величествени цркви и булевари, со дами во...

Исцеление на душата

(збирка новинарски текстови на Киро Кипроски за Бигорскиот манастир) Киро Кипроски е новинар со несомнено професионално искуство и умеење, но едновремено и со топло...

Слики од моите белградски години 15

Наспроти таа очигледна напнатост, возниот ред на железницата течеше без застој. Како последното патување на другарот Тито во синиот воз од Љубљана до Белград...

Слики од моите белградски години (14)

Отсекогаш сум користел бележници, роковници, тефтери за да го запишам она што во минување ми паѓа на памет. Две-три реченици или цели страници напишани...

Слики од моите белградски години, 11

Да се вратам на Влада Пиштало. Интересно е дека за време на мојот белградски период се зачнаа пријателства со тројца Владовци - Бајац, Дивљан...

НАПРЕД НАШИ!

Билдањето на емоцијата е многу важно - навивачките и партиски химни, слоганите, легендите, хероите, спасителите... - одржувањето на племенската еуфорија се подгрева како што...