Ознака: антибиотици

Граѓаните да не пијат антибиотици на своја рака

Од денеска ставени се во функција сите 14 пунктови за тестирање за коронавирусот и тие се објавени на веб-страницата на „Мој термин“, информираше министерот...

Медицински совети – Антибиотици за превенција од рак на желудник

Хелико-бактеријата предизвикува инфекција што денес ја има половина од популацијата, најчесто се населува во желудникот, а го зголемува ризикот од рак на желудникот. Имено,...

Терапија или труење со умисла

Микробиолозите предупредуваат дека мора да се внимава како се консумираат антибиотиците, бидејќи постојат голем број инфекции и состојби за кои нема потреба да се...

Микробиолозите предупредуваат: Не користете антибиотици на своја рака

Според некои истражувања на фармацевтите, 10 отсто од родителите им давале антибиотици на децата без да се пропишани од лекар, а кога се однесува...

Фондот апелира на рационална употреба на антибиотици

Фондот за здравствено осигурување активно ја поддржува и годинава учествува во националната кампања за подигнување на јавната свест за правилно користење на антибиотиците, во...

Антибиотици – правилна употреба за најдобар ефект и спречување на несаканите...

Не треба да се заборави дека освен позитивните ефекти антибиотиците имаат и одредени нуспојави, кои се должат на фактот што покрај патогените ги уништуваат...

Расте резистентноста на антибиотици во ЕУ

Последниот извештај на Европската агенција за безбедност на храна и на Европскиот центар за превенција на болести, констатира зголемување на отпорноста на антибиотиците кај...

Антибиотиците да не се пијат како витамини

Точен број на пациенти што се резистентни на антибиотиците во земјава не е утврден, зашто, според микробиолозите, се штеди на проби и материјали, но...

Светот би можел да се соочи со „антибиотик-апокалипса“?

Лидерите на главните медицински здруженија на Велика Британија, меѓу кои се претседателите на Кралскиот колеџ за лекари, Кралскиот колеџ на хирурзи и Факултетот за...

Супербактериите отпорни и на најмоќните антибиотици

Како последица на заразата од супербактерии отпорни на антибиотици секоја година умираат околу 33.000 Европејци, според податоците на Европскиот центар за превенција и контрола...