Ознака: антарктик

Робот сними што има под дебелиот мраз на Антарктикот

Тим научници спуштија робот под дебелиот мраз на Антарктикот. Една од ретките шанси да се види што има под дебелиот слој мраз, онаму каде...

На Антарктикот измерена највисока температура во историјата

Истражувачката станица на Антарктикот ја измери највисоката температура досега на тој континент, додека глобалното затоплување предизвикува зголемени стравувања од топење на мразот. Базата „Есперанца“ во...

Намалувањето на глобалното затоплување нема да го сопре топењето на Антарктикот?

Топењето на глечерите на Антарктикот би можело да се забрза и да стане целосно неповратно, дури и ако глобалното затоплување се намали, покажува најновото...

Повеќе мраз се стопил на Антарктикот во последните 4 години отколку...

Антарктикот и Арктикот честопати покажуваат спротивни трендови, барем кога станува збор за морскиот мраз во последниот половина век. Арктикот со децении покажува тренд на топење...

Една од најтешките авантури ја доживеав на Антарктикот

Предраг Вучковиќ, фотограф на екстремни спортови ­Предраг Вучковиќ од Србија е фотограф на екстремни спортови. Сѐ што носи доза адреналин, возбуда, сѐ што е необично...

Санта мраз двојно поголема од Њујорк ќе се отцепи од Антарктикот

Санта мраз речиси двојно поголема од Њујорк може да се отцепи од ледената плоча на Антарктикот како резултат на брзото ширење на пукнатината што...

Мразот на Антарктикот драматично се топи

Топењето на мразот на Антарктикот алармантно се забрзува, при што во изминативе 15 години се стопиле три илјади милијарди тони мраз, се наведува во...