Ознака: Антарктикот

Под Антарктикот е пронајдена колонија од 60 милиони ледени...

Во Веделово Море на Антарктикот е пронајдена колонија од 60 милиони риби. Станува збор за област со големина на Малта, која е единствен и...

Занимливости

Најголемата ледена плоча на Антарктикот Росовата ледена плоча е најголемата плоча на Антарктикот, со површина од околу 486.000 квадратни километри и широчина од 800 километри,...

Антарктикот се топи побрзо од порано

Обединетите нации соопштија дека лани на Антарктикот била забележана рекордно висока температура од 18,3 степени Целзиусови. Температурата била измерена во аргентинската база „Есперанца“ на...

Сахара и Антарктикот имаат многу сличности

Пустинските области се шират низ нашата планета и, за разлика од популарното верување, не се условени од топлата клима. Заедничко за сите пусти области...

Антарктикот е најмистериозното место на светот

Тој беше последен откриен и поради тешките услови за живот на толку ниски температури никогаш не бил населен со луѓе. Тоа се промени од...

Хофман – првиот триатлонец на Антарктикот

Начинот на размислување може да се примени на секој дел од животот. Многу работи со кои се занимаваме се исполнети со неизвесност и нашите...

Научниците откриле протекување на метан на Антарктикот

Метанот е гас што ја загрева атмосферата 84 пати посилно од јаглерод диоксидот. Веќе одамна е познато дека пермафростот се топи во Сибир, но...

Откриени пет нови острови на Арктикот

Поради повлекувањето на мразот на Арктикот, припадниците на руската морнарица во текот на август и септември открија пет нови острови. Островите што досега биле...