Ознака: Ангел Иванов

Задруга

Неверојатно, речиси нереално, но сепак реалити шоу, кое не пропуштам да го гледам секој ден. Ги надминува сите турски, шпански, колумбиски криминални или домашни,...

„Mатеријал“ за Европа… немаме

Во пресрет на новата година, новото име и новата држава, ме опседнуваат старите мисли и грижи. Што ни требаше држава, кога не нѐ бидува....

Оваа е само за Скопје и скопјани

,,Есма, сар сијан? “ (Есма, како си?) ,,Шукар... ту сар сијан?“ (Добро... ти како си?). Есма седеше во една од ложите во „Универзална“, на...

За кокошка нема прошка, за милиони – немало закони

Денес е полесно читањето весници - не мора да одиш да ги купиш. Со еден клик читаш „Вашингтон пост“, „Дер шпигел“ (огледало) или „Катимерини“,...

Децата на децата бегалци, сега станаа бегалци

Од Македонија се бега, од судбината, не се бега. Не сакајќи го следам животот и дејствата на некои деца од „децата бегалци“. И нивните...

Македонскиот јазол

Помеѓу осум пастрмајлијади, неколку пивофеста, една калинкијада и ракијада, неколку пивтијади и маскенбали, од Вевчани до Струмица, остана малку време да размислувам и за...

Држете се, државата ни избега

Септември 2014 година, Џес Бејли на доаѓање во РМ, во својство на нов амбасадор на САД, по 2грешка“ нѐ нарече ФИРОМ. Беше шокантно, бидејќи...

Човек курва или жена проститутка

Секој загрижен родител, за иднината на неговите потомци, а уште позагрижен човек се грижи и за државата. Ги воспитува своите- тие да не склопат...

Референдум за скара, за имени или за безимени Македонци

Оваа колумна е објавена пред 5,5 години, а сега е само „рециклирана“ во целост: „Еден коментар со кој еден читател ме нарекува ’патриот‘ од...

Ксенократија

Терминот е, секако, грчки. Значи управување на државата од странство, од туѓинци. Се разбира дека може да го замените со баварократија, што значи пак...