Ознака: анализа

Ќе го премости ли Бајден кинескиот „Појас и пат“?

И покрај актуелната преокупација со ситуацијата во Украина, САД остануваат дипломатски активни и меѓу земјите во Југоисточна Азија, а наскоро ќе следуваат нови конкретни...

Како би се развивала руско-украинската војна

Сè поголемото влијание и ефектите од западната поддршка во конфликтот и загубите на руската страна ги поттикнаа руските високи офицери да побараат од својот...

Со набавка на електрични автобуси дефинитивно се подобрува квалитетот на воздухот

Според податоците на интернет-страницата на јавното сообраќајно претпријатие, несомнено ЈСП е најголем поединечен потрошувач на гориво во категоријата транспорт. Иако во неколку стручни анализи...

Вкупно 71 отсто од граѓаните сметаат дека не треба да се...

Новата блокада на процесот на пристапување на Македонија во ЕУ не ја промени значително поддршката кај јавноста за членство во ЕУ. Во 2021 година...

Какви се цените на храната во Македонија и во Европа

„Нова Македонија“ истражуваше и направи споредба на цените на 11 најбарани артикли низ маркетите во нашата земја, како и низ маркетите во Германија, Франција...

Пораст на инфлацијата во Европа и во Македонија

Ново рекордно ниво на инфлација од пет проценти во еврозоната регистрира „Евростат“ за декември, по минатомесечниот рекорд. Најголем удел во растот на инфлацијата, според...

Кои се најголемите економски ризици во 2022 година

Според домашните експерти, очекувањата за македонската економија, како мала и отворена, се дека светските тенденции не можат да нѐ одбегнат. Тие сметаат дека изгледите...

Изборен лакмус за прилив, одлив или игнорирање од електоратот

Според политичките аналитичари, на некој начин на локалните избори секогаш имаат улога и политичките процеси што се спроведуваат на централно ниво, односно националниот наратив...

Кои сектори имаат потенцијал да ја повлечат економијата напред

Со системски мерки и активности од страна на државата за подобрување на конкурентноста, но и со зајакнување на правната сигурност преку стабилна законска регулатива,...

Клуч за успехот – тактичка флексибилност и навремени замени

ФУДБАЛ - АНАЛИЗА НА УЕФА ЗА ЕП 2020 Тактичката флексибилност и навремените замени беа клучни за успехот во финалето, според техничкиот извештај на Европската фудбалска...