27.8 C
Skopje
17.9.2021 - 16:21

Ознака: анализа

Во викенд-изданието на „Нова Македонија“ прочитајте ја анализата на Љупчо Коцарев,...

Во својата најнова анализа академик Коцарев се осврнува на империјализмот правејќи паралели и со приликите и политиките во Македонија. Според претседателот на МАНУ македонските...

Од утре ќе се анализира како се пропуштале посети за ковид-пациентите...

Како и колку придружници биле во ковид-болницата најпрвин ќе направиме анализа, која ќе почне од утре од страна на Државниот санитарен и здравствен инспекторат...

Статусот на науката во Македонија од независноста до денес: каде одиме?

Во својата анализа академик Коцарев се осврнува на значењето на науката за државата и општеството, правејќи паралели со вложувањата во науката во светот и...

Коронавирусот спринтер, ние маратонци

АНАЛИЗА ПИКОВИ И ПРЕЗЕМЕНИ МЕРКИ ВО ДОСЕГАШНИТЕ ЧЕТИРИ БРАНА НА ВИРУСОТ Дали преземените мерки и реакцијата на надлежните се правопропорционални или обратнопропорционални со заканата и опасностите...

Бизнисот се соочува со недоволна побарувачка

Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството кај домашните компании, според анализите на Државниот завод за статистика, имаат недоволната странска побарувачка со 20,7...

Исти, ем различни

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“ АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Во својата анализа, претседателот на МАНУ се осврнува на последните случувања и на рефлексиите од...

Бајден и Путин ниту пријатели ниту непријатели

Анализа на западните медиуми за средбата во Женева По одржаниот состанок во четири очи меѓу Џо Бајден и Владимир Путин во Женева, светските медиуми пренесуваат...

Бразил, Франција и Аргентина се најголеми извозници на фудбалери

Повеќе од една петтина од странските фудбалери потекнуваат од три земји, и тоа од Бразил (1.287), Франција (946) и од Аргентина (780), пишува ЦИЕС АНАЛИЗА...

Контролорите на стратегиските поморски точки се „господарите на светот“

Од своето отворање до денес, Суецкиот Канал беше и остана една од стратегиските точки чија контрола е неопходна за ефикасно владеење со морските пространства....

Кампањата во Бугарија и реториката кон Македонија

Во изливот на национализмот од страна на Каракачанов, кој е насочен кон Македонија, му помага и министерката за надворешни работи Екатерина Захариева. А овој...