Ознака: алпинизам

Десет години од искачувањето на Здравко Дејановиќ на Монт Еверест

Денеска, на 24 мај се навршуваат 10 години од искачување на македонскиот планинар и алпинист Здравко Дејановиќ на највисокиот врз на светот, Монт Еверест...

Илина Арсова е првата Македонка која ги искачи седумте највисоки планински...

Илина Арсова утрото на 28 декември успеа да го искачи врвот Винсон - 4892 метри, проект на Федерацијата за планинарство на Македонија и Агенцијата...

Безбедните алпинистички локалитети – атрактивни туристички дестинации

Во рамките на предвидените активности ќе се изврши замена на дотраените клинови во карпите, чистење на насоките од вегетација и отстранување на ронливите делови,...

Кирковски го посвети подвигот на Аконкагва на Калина и на Александар

Македонскиот планинар и планински тркач Александар Кирковски во текот на вчерашниот ден реализираше брзинско искачување на највисокиот врв во Јужна Америка – Аконкагва 6.962...

Повеќе спортски качувачки локалитети, повеќе туристи

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, заедно со Македонската алпинистичка федерација и Спортската качувачка федерација на Македонија, го реализира проектот за развој на...

Планинарска „Милениумска патека“ по падините на Сува Гора

Планинарскиот клуб „Јелак“, во соработка со Македонската Православна Црква и Комисијата за односи со верски заедници и религиозни групи, в недела организираат планинарско-рекреативна акција...

Кирковски за седум часа го „покори“ Матерхорн

Викендов, само четири дена по брзинското искачување на Мон Блан од италијанската страна, Македонецот Александар Кирковски сам и без никаква логистика го искачи најатрактивниот...

Александар Кирковски сам го искачи Мон Блан од италијанската страна

Македонскиот планинар и планински тркач Александар Кирковски вчера реализираше соло брзинско искачување на највисокиот алпски врв, Мон Блан (4.810 метри) од потешката и подолга...

Алпинисти од Прилеп го искачија врвот Елбрус

Маријана Ѓориѓевска и Владимир Јовановски, двајцата прилепски алпинисти од прилепскиот клуб „Мамути“, вчера, на 1 јули во 10 часот по руско врме, под силен...

Македонката Наташа Костовска се искачи на Мон Блан

Наташа Костовска, членка на планинарскиот клуб ВАК Анапурна од Скопје, пред неколку дена успеа да се искачи на највисокиот врв во Западна Европа, Мон...