29.6 C
Skopje
22.7.2019 - 18:46

Ознака: Алијанса

Опасни пукнатини кај сојузниците на НАТО

САД се закануваат дека Турција ќе биде исфрлена од НАТО, а Германците негодуваат за визијата на Трамп за Алијансата Самитот што се одржа во Вашингтон,...

Годишнината во деликатен момент

Годинешниот специјален самит на НАТО, еден од малкуте сојузи што толку долго успеале да опстојат во светот, кој во декември ќе се одржи во...

Ученици и наставници пишуваат есеи за Алијансата

Министерството за одбрана распиша конкурс за средношколци, за есеј на темата „НАТО и јас“, кој завршува денеска, на 29 март, а авторите-средношколци на трите...

НАТО го отвора чадорот поради порој или поради роса

Она што го прави прашањето актуелно и уникатно е фактот дека антитерористичката акција од пред некој ден се случува паралелно со процесот на ратификација...

Му се ближи крајот на проширувањето на Алијансата

Три држави во моментот сакаат да му се приклучат на НАТО, Босна, Грузија и Украина, но по Македонија се очекува да има голема пауза...

На Трамп не му треба Македонија во Алијансата

Нема никаква цел да се прими малата држава со слаб буџет во воениот сојуз, смета Бершидски, главен уредник на рускиот весник „Ведомости“ Леонид Бершидски Северна Македонија...

Македонија 30-та земја-членка на Алијансата

Го објавуваме второто продолжение од прилогот на Драган Јањатов, поранешен македонски дипломат и публицист, посветен на историскиот развој, улога и значење на НАТО за...

Маневарскиот простор се стеснува и во Грција

Според аналитичарите, нема да има никаков застој во договореното од грчката страна Во контекст на нејаснотиите што се актуелни во домашната јавност кога во Собранието...

Германија конечно треба да си направи нуклеарна бомба?

Кризната дипломатија на една земја може да биде успешна само во случај кога е поддржана од силна воена моќ, јавно истапуваат релевантни интелектуални авторитети...

Проблеми за триесеттата членка на Алијансата

Што ќе случи кога Македонија ќе стане членка на НАТО, ако албанските сепаратистички планови не згаснат, туку се засилат, а Скопје преземе мерки против...