Ознака: Алипашина џамија

Високо минаре без високи гости

Само потпретседателот на Собранието, Зекир Рамчиловиќ, од државниот врв дојде на свеченото отворање на реконструираната Алипашина џамија во Охрид. Иако поканети, други политичари и...

Пресечената црвена лента ќе значи легитимитет, но не и легалитет

Дали официјалното пуштање во употреба на овој верски објект во присуство на високи државни функционери ќе ги затвори сите контроверзии за легалноста на објектот...

Мораториумот за изградба на Алипашината џамија не се почитува, охриѓани загрижени

Исламската верска заедница останува на ставот дека градежните активности на Алипашината џамија ќе продолжат и дека нема да прават компромис околу висината на минарето И...

Примирје меѓу ИВЗ и Владата до изборите

Исламската верска заедница става мораториум на отворените прашања со државата сѐ до завршувањето на претседателските избори, затоа што не сака да биде дел од...

Сериозни обвинувања за дискриминација, уцени и закани

Релациите меѓу актуелната влада и ИВЗ веќе подолг период се затегнати, а ескалираа по одлуката за стопирање на реконструкцијата на Алипашината џамија во Охрид...

Премиерот и охриѓани се договорија за Алипашината џамија

Да се донесе решение за привремена мерка за запирање на градежните активности на Алипашината џамија, која се наоѓа во центарот на старото градско јадро...

Алипашината џамија стигна и до премиерот Заев

Управата за заштита на културното наследство вчера ја стопирала изградбата на 32-метарското минаре на Алипашината џамија во Охрид. Од здружението на граѓани „Совест“ од...

Алипашината џамија огледало на владеењето на правото

И покрај тоа што надлежните институции најавиле стопирање на изградбата на џамијата и комплетно ревидирање на целиот проект, сепак, градежните работи на џамијата не...