Ознака: Александар Прокопиев

Слики од моите белградски години, 13

Со Влада Бајац веднаш се здруживме. Со витка и подвижна физичка конституција, која ја задржа и ден-денес, и воздржано љубезно однесување, зад кое се...

Слики од моите белградски години, 12

Другарството со Влада Бајац е особена приказна на мојот живот. Се зачна на почетокот од студиите и оттогаш расте и се збогатува, минувајќи, со...

Слики од моите белградски години, 11

Да се вратам на Влада Пиштало. Интересно е дека за време на мојот белградски период се зачнаа пријателства со тројца Владовци - Бајац, Дивљан...

Лeтот и лавиринтот, 2

А Дедал дури по својата смрт е прогласен од сонародниците за херој, полубожество. Во 432 година пред н. ера, атенскиот суд казнува еден скулптор...

Летот и лавиринтот, 1

Отпорниот велемајстор Дедал и кон летањето приоѓа како кон градителски проект: со подготовка, планови, нацрти, се подразбира - и со внимателна вештина (неопходната techne)...

ПРИСЕЌАВАЊА

Нацрт 1 Низ непрегледно песочниот амбиент композиторот наидува на момче свртено со грб кон него. Се слушаат звуци. На прелистување весници, ѕвекот на прибор за јадење,...

НАПРЕД НАШИ!

Билдањето на емоцијата е многу важно - навивачките и партиски химни, слоганите, легендите, хероите, спасителите... - одржувањето на племенската еуфорија се подгрева како што...

КОИ СЕ МАКЕДОНСКИТЕ ПРОЗНИ КЛАСИЦИ?, 2

Да се обидам најпрвин да одговорам како би се одредил поимот „книжевен класик“. Веднаш се поврзува со долготрајното влијание на неговото книжевно дело врз...

КОИ СЕ МАКЕДОНСКИТЕ ПРОЗНИ КЛАСИЦИ? (1)

Понекогаш се прашувам, откаде им била потребата на некои несомнено големи прозни автори да објавуваат поезија? Стиховите на Џојс или на Борхес, на пример,...

Прокопиев во авангардната „Апокалипса“

Во најновиот број на познатото, авангардно словенечко списание за култура, „Апокалипса“, објавени се преводи на два подолги раскази, „Писмо“ и „Полковникот Тик“ на Александар...