23.3 C
Skopje
22.9.2019 - 19:10

Ознака: Александар Прокопиев

Слики од моите белградски години 15

Наспроти таа очигледна напнатост, возниот ред на железницата течеше без застој. Како последното патување на другарот Тито во синиот воз од Љубљана до Белград...

Прозните антиупатства на Александар Прокопиев

Александар Прокопиев (1953), раскажувач, романсиер и есеист, е еден од најпреведуваните македонски современи писатели. Многу често неговите дела, универзални по своите пораки, се читаат...

Слики од моите белградски години (14)

Отсекогаш сум користел бележници, роковници, тефтери за да го запишам она што во минување ми паѓа на памет. Две-три реченици или цели страници напишани...

Браќа 2

Го влечкаше велосипедот со издишана гума по пешачкиот премин на Илинденска, кога едно бело „пежо кортина“ во полн залет чкрипаво закочи на три сантиметри...

Браќа (1)

- Што ми требаше да го извадам од подрумот? - се караше нерасположено буткајќи го велосипедот со издишана задна гума. А утрово сѐ изгледаше позитивно:...

Слики од моите белградски години, 13

Со Влада Бајац веднаш се здруживме. Со витка и подвижна физичка конституција, која ја задржа и ден-денес, и воздржано љубезно однесување, зад кое се...

Слики од моите белградски години, 12

Другарството со Влада Бајац е особена приказна на мојот живот. Се зачна на почетокот од студиите и оттогаш расте и се збогатува, минувајќи, со...

Слики од моите белградски години, 11

Да се вратам на Влада Пиштало. Интересно е дека за време на мојот белградски период се зачнаа пријателства со тројца Владовци - Бајац, Дивљан...

Лeтот и лавиринтот, 2

А Дедал дури по својата смрт е прогласен од сонародниците за херој, полубожество. Во 432 година пред н. ера, атенскиот суд казнува еден скулптор...

Летот и лавиринтот, 1

Отпорниот велемајстор Дедал и кон летањето приоѓа како кон градителски проект: со подготовка, планови, нацрти, се подразбира - и со внимателна вештина (неопходната techne)...