Ознака: Александар Прокопиев

Јас, борот и ластовичките

На страниците на „Колибри“ ги објавуваме расказите на седумте учеснички на тукушто завршената работилница за креативно пишување „Остани дете, стани писател“, на издателството „Икона“....

Фуснота за сеќавањата и спомениците

Овие градови ја немаат привилегијата на големите светски метрополи: Париз, Лондон, Њујорк или Рим - да бидат инспиративен предизвик за голем број, повеќе или...

Стари, нови прдикокоси (2)

Преку ноќ, нормално, има луѓе што зборуваат и прдат, но автобусот е релативно комфорен. Знаеш дека јас не можам да заспијам во автобус, колку...

Збор по збор расказ, расказ по расказ – книга!

Заедно учевме и се дополнувавме на овие часови. Воодушевен сум колку брзо девојчињата реагираа на моите сугестии и им даваа свој печат на творбите...

СТАРИ НОВИ ПРДИКОКОСИ, 1

Можеш да ми помогнеш? А ти, можеш ти да ми помогнеш? Што викаш толку бе?! А ти, што ти викаш?! * * * Која ти беше онаа женска сношти...

Хронистерик, трибун, кловн (2)

2. Трибун За разлика од хронистерикот, трибунот има подолготрајно, повстоличено дејствување врз јавноста, некогаш доживотно, некогаш и по неговата смрт. Наместо нервоза - достоинство. Наместо...

Трибун, хронистерик, кловн (1)

Писателот и власта. Слободата и стравот. За разлика од забележливиот, поотворено или поприкриено, заедничкиот вишок на суета, писателите меѓу себе се разнообразни човечки суштества,...

Во Македонија има ренесанса на читање на писателите од регионот

Александар Прокопиев во „Јутарњи весник“ Македонскиот писател Александар Прокопиев неодамна гостуваше на 12-от Риечки саем на книгата и на фестивалот „Врисок“, во чии рамки ја...

Слики од моите белградски години, 18

- Видете колку е нежна, Александарр - ми ја покажуваше, којзнае по кој пат, гледајќи ја низ лупата кутрата Лубентина - маж ми ја...

Писателот заслужен за некои од хитовите на „Идоли“ ги претстави бајките...

Македонскиот писател Александар Прокопиев гостува на 12-от Риечки саем на книгата и на фестивалот „Врисок“, во чии рамки во вторникот во Гувернерската палата ја...