13.8 C
Skopje
20.9.2021 - 3:29

Ознака: Александар Прокопиев

Прокопиев: Колумни што зрачат со слободоумност, љубопитство и истенчена духовитост

Промовирана збирка текстови од Весна Дамчевска Книгата „Да ти се погоди да живееш во интересни времиња“ од новинарката, колумнистка и уредничка на културната рубрика во...

Првата средба со Давид

Антиупатства за лична употреба Давид Албахари го запознав во кафеаната „Код певца“, на Обилиќев венац. Денес, иако на истото место и со истото име, со...

Збирката „Делфинот“ на Александар Прокопиев објавена во Словенија

Збирката раскази „Делфинот (приказни за видливото и невидливото)“ на истакнатиот македонски писател Александар Прокпиев деновиве излезе од печат во превод на словенечки јазик. Издавач...

Прокопиев добитник на првата награда „Радмила Богојевиќ“

Mакедонскиoт писател Александар Прокопиев е добитник на првата награда „Радмила Богојевиќ“, на истоимениот IV меѓународен конкурс за хаику распишан во Србија, организиран од страна...

Културата е свест дека светот не почна од вчера

„Белградски контрапункт“ ги собра интелектуалците од светот Културата е свест дека светот не почна од вчера, ниту ќе трае само за време на нашето траење....

Александар Прокопиев во светска хаику-антологија

Истакнатиот македонски писател Александар Прокопиев е објавен во рамките на антологијата на светската хаику-поезија насловена „Длабока светлина“, каде што се застапени 460 автори од...

Словенечка „Апокалипса“ ја објави „Делфинот“ на Прокопиев

Кога пишува за историски теми и со алузии на познати личности, Прокопиев не ги избира поради одмазда, иако смесата за нив ја прави сам,...

Номадот Ацо Шопов, 1

... Поетот во песната е како во смрзната пештера, како во непрегледна шума, каде што, наместо дрвја, лежат огромни расфрлени и скаменети зборови. Тој...

Маалските јунаци кај Туфан и кај Станишиќ, 4

Приватните истории на јунаците во расказите на Туфан се одвиваат во перманентна животна напрегнатост, во која тие волно или неволно упаѓаат. Некои од нив,...

Тетки

Така ги знаев: тета Наца, тета Менка, тета Дитка. Сите три - благословени вдовици. Слаби како виљушки, бели како брашно: нивните ретуширани грчки профили од...