Ознака: акропол

Акропол затворен за посети поради жешкото време

Најпосетениот антички споменик во светот, атинскиот Акропол, денеска неколку часа остана затворен за посетителите поради исклучителната жештина во грчкиот главен град. Како што беше соопштено,...

Државите сe почесто си ги бараат изнесените културни богатства

Сѐ уште не се завршени постапките за враќање од Албанија на 20 украдени икони од земјава, а не е финализиран ниту процесот за распределба...

Грција бара ослободување на нејзините статуи од „мрачниот затвор“

Грчкиот претседател Прокопис Павлопулос побара од Велика Британија да ги „ослободи и врати“ мермерните статуи од Акропол од нивниот „мрачен затвор“. Станува збор за...

Акропол затворен поради штрајк

Најпосетениот антички споменик во светот, атинскиот Акропол, како и повеќе археолошки места во Грција се затворени за посетителите поради 24-часовниот штрајк, организиран од синдикатот...