25 C
Skopje
18.10.2019 - 16:54

Ознака: Акад. Нада Поп-Јорданова

За срамот во нашето секојдневие

Во овие секојдневни случувања на општествен план многу често се фаќаме со размислата: „Па, нели им е срам! Да се засрамат од она што...

Играњето фудбал го оштетува функционирањето на мозокот

Иако спортот е битен за одржување на здравјето, сите видови спортски дисциплини каде што постои опасност од удари по телото и особено во главата...

Како мозокот го регулира крвниот притисок

Регулирањето на крвниот притисок претставува основа за здрав живот. Неретко докторите предупредуваат дека високиот притисок е опасност за добивање срцев удар, мозочен излив, за...

Како донесуваме одлуки?

Фронталниот лобус претставува најголем дел од хуманиот мозок, кој во еволуциониот тек се развил најпоследен, па затоа се смета за највисоко достигнување во развитокот...

Што е добро за мозочното здравје, а што не?

Во овие врели летни периоди трудете се да живеете активно, со добар внес на чиста пивка вода и природна храна, без да се оптоварувате...

Варијабилноста на срцевиот ритам

Варијабилност на срцевиот ритам претставува мера на варијацијата во време помеѓу секој срцев удар. Оваа варијација е контролирана од страна на автономниот нервен систем...

Мажите ја паметат болката различно од жените

Болката во нашето тело претставува нормална реакција, која се јавува при болест или повреда, знак што нѐ известува дека нешто не е како што...