21.4 C
Skopje
16.7.2019 - 16:44

Ознака: академик

Боро Митриќески остави незаборавни дела

Меѓу 350-те дела што ги создаде препознатливиот портретист во македонската современа уметност е и портретот на Танас Луловски-Тане Крајот на оваа јубилејна година, кога Националната...

Почина академик Иван Катарџиев

Денеска почина академик Иван Катарџиев, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, соопшти денеска МАНУ. Академик Катарџиев е еден од основоположниците на македонската...

Последниот фељтон на Блаже Ристовски во „Нова Македонија“

ИН МЕМОРИАМ Почина академик Блаже Ристовски (1931-2018), редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, соопшти Македонската академија на науките и уметностите со голема...

Почина академик Блаже Ристовски

Почина академик Блаже Ристовски (1931-2018), редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, соопшти Македонската академија на науките и уметностите со голема тага. Академик...

За пламенот и светлината

Чудесно е денес да ги прелистуваш страниците на поезијата и есеите на современиот романски писател, академик Јон Деаконеску. Од повеќето романски писатели по Мирча...

Поетски портрет на академик Радован Павловски претставен во Охрид

Во Куќата на Уранија - МАНУ, во рамките на годинашната „Научна и уметничка визита“ завчеравечер беше претставен поетскиот портрет на академик Радован Павловски. При...

Осиромашена македонската интелектуална елита

По смртта на академик Милан Ѓурчинов „Не винесла душа Поета Позора мелочних обид, Востал он против мнениј света Один, как прежде...и убит!“ (М. Лермонтов) Воопшто не е лесно да се...

Почина академик Матеја Матевски

Во 89-тата година од животот ноќеска почина истакнатиот поет и академик Матеја Матевски. Матевски е роден во Истанбул во 1929 година, детството го поминал во...