Ознака: аерозагадување

Балканот соединет од проблемот со хроничното загадување на воздухот

Скопје, Белград и Сараево се соочуваат со хроничен проблем на загадувањето на воздухот, што делумно се должи и на невообичаено топлото време за овој...

Покрај Куманово и Скопје се соочува со загаден воздух

Скопје се најде на десеттото место на листата на градови со најзагаден воздух, откако изутринава беа измерени 129 микрограми ПМ10 честички на метар кубен. Загаденоста...

Општина Кичево активно се вклучи во решавање на проблемот со аерозагадувањето

Општина Кичево, како една од општините со најголемо аерозагадување во земјава, активно се вклучи во имплементација на проектот за набавка на инвертер клима-уреди на...

Амстердам ќе ги забрани автомобилите кои користат бензин и дизел

Автомобилите и мотоциклите кои користат бензин или дизел ќе бидат забранети за возење во Амстердам до 2030 година. Градскиот совет планира да ја воведе...

Тетово, Куманово, Битола и Скопје на листата најзагадени градови во светот

Тетово, Куманово, Битола и Скопје се најдоа на листата на најзагдени градови во светот за 2018 година, според анализата изработена од меѓународната невладина еколошка...

Њу Делхи најзагаден град во светот во 2018 година

Индиската престолнина Њу Делхи е најзагаден град во светот во 2018 година, покажува истражувањето спроведено од две мониторинг организации во 61 град. По Делхи, каде...

„Канцерогено општество“ утре на нов протест пред Собранието поради аерозагадувањето

Иницијативата „Канцерогено општество“ за утре пред Собранието на Македонија најави нов протест против загадувањето на амбиенталниот воздух. Целта на здружението е преку заедничко дејствување на...

Бизнис заедницата со предлози за намалување на аерозагадувањето

Заедничка акција на приватниот и јавниот сектор за побрза замена на старите возила со нови електрични, итно справување со дивите депонии и промовирање на...

Акција против загадувањето спроведена во Домот на пензионери во Кичево

Во акцијата за борба против аерозагадувањето, претставници на РЦУК Кичево, во соработка со ЕЛС Кичево, Црвениот крст и Здравствениот дом-Кичево, организираа повеќе активности. Најпрво...

Во Скопје загадувањето на високо ниво, мерки засега во Струмица

Во Струмица од вчера на сила се препораките и мерките против загадувањето, бидејќи во претходните два дена е надминат прагот на алармирање на ПМ...