Ознака: администрација

Манчевски: Вработени го напуштаат државниот сектор поради повисоките плати кај приватниците

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, ја уверува јавноста дека не сака луѓе да останат без работа и да има жртви на...

Само 10 проценти од административците знаат да работат

ЕУ со разочарувачки оцени за работните потенцијали во македонските институции Во Македонија доминира ставот „ако шефот не ми рече, јас не можам ништо, да не...

Азески: Без владеење на правото бизнисот ќе замине од државава

Ако не ги средиме состојбите во правосудството и ако конечно не завладее правото, бизнисот ќе почне да се сели надвор од земјата. Администрацијата мора...

Економијата и квасецот

На граѓаните им требаат и патишта, и железница, и ефикасно здравство и уште поефикасна администрација. Само со домаќинско планирање и трошење на парите на...

Големиот трансфер почнува в година

СЕ КОВЕ ПЛАНОТ ЗА ПРЕФРЛАЊЕ АДМИНИСТРАТИВЦИ ОД ДРЖАВНИОТ ВО ПРИВАТНИОТ СЕКТОР До каде е процесот за трансферот на вработени од преобемната јавна администрација во приватниот...

Пленковиќ ја наградува неефикасната администрација

Соочен со континуираните штрајкови на вработените во образованието и на медицинскиот персонал, хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ потклекна пред притисоците и најави зголемување на платите...

„Фајнанс тинк“: Продуктивноста во администрацијата опадна за 13,3 отсто

Во последниот инфографик на Институтот за економски истражувања и политики е посочено дека споредено со 2011, во 2018 година вработувањата во јавниот сектор се...

Општината Аеродром се ослободи од електронскиот отпад

Општинската администрација на Аеродром се ослободи од старите и дотраени електронски апарати. Одговорните за преземање на електронскиот отпад од здружението „Нула отпад“ од просториите...

Државата да ја намали скапата администрација

Сеопштата слика во нашата држава во овој период е зафатена со грандиозната афера „Рекет“, која очигледно длабоко ја потресува (веќе и онака потресената) РС...

Потпишана спогодба за признавање електронски документи со Србија

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, и српскиот министер за трговија, туризам и телекомуникации, Расим Љаиќ, потпишаа спогодба за заедничко признавање доверливи...