Ознака: агенција за храна и ветеринарство

АХВ со препораки: Пазарете во најблиските продавници и не се задржувајте...

Пазарете во најблиските продавници, бидејќи со тоа го ограничувате и скратувате времето на движење надвор од домот, препорачува Агенцијата за храна и ветеринарство.   - Задржете...

АХВ: Не постојат докази дека домашните миленичиња ја шират болеста

Прашањето што често го поставуваат сопствениците на домашни миленици, но и останатите граѓани е дали кучињата и мачките можат да бидат преносители на коронавирусот,...

Со крвав нож сечкаат чадена сланина

Граѓаните се изненадени од кампањите со кои Агенцијата за храна и ветеринарство се обидува да ја информира јавноста за правилното чување и третман на...

Поради африканската чума нема свинско од Србија

Во Македонија нема африканска свинска чума, состојбата будно се следи, а превентивните мерки се подигнати на максимално ниво, посочи директорот на АХВ, Зоран Атанасов,...

Затворен стационарот „Вардариште“

Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) изрекоа мерка за затворање на стационарот „Вардариште” поради појава на заразни заболувања кај бездомните животни...

АХВ: Нема законски пречки здруженија да раководат со прифатилишта за животни

Агенцијата за храна и ветеринарство, како одговорна институција за здравствената заштита и благосостојбата на животните, информира дека прифатилиштата се одобруваат во зависност од тоа...

Во Македонија се конзумира безбедна храна

Во Македонија се конзумира безбедна храна. Затоа постојат и мониторинг програми, како и посебна програма за безбедност на храната поделена во посебни сегменти и...

АХВ дошла до список од 30 производители на генетски модифициран ориз

По добиен список од 30 можни производители на генетски модифициран ориз, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) денеска ги продолжува контролите на терен.  Како што...

Нема „чума“ кај овците и козите во Македонија

Кај овците и козите во Македонија не е евидентирана болеста „чума“ што беше потврдена на 22 јуни во Бугарија. На терен се спроведува мониторинг...

Пилешкото од Бразил безбедно, нема уништени или вратени пратки

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) досега нема добиено нотификација за пласирано небезбедно пилешко месо по потекло од Бразил во Република Македонија. Како што соопшти,...