Ознака: автор

Објавени добитниците на наградата „Ана Франк“

Годинашни добитници на Меѓународната награда „Ана Франк“ се Мирјана Стакиќ (Србија), Алтенка Сапунџиева (Бугарија) и Зоран Пеневски (Србија). Наградата ја доделуваат издавачката куќа „Феникс“...

Збогум за авторот на „Утринска молитва“

Македонската литература во иднина ќе биде посиромашна за делата на македонскиот новинар и писател Петко Шипинкаровски. Тој беше плоден раскажувач, поет, есеист и автор...

Авторот на Џејмс Бонд планирал сојузничка инвазија на Шпанија

Јан Флеминг, човекот што стои зад светски познатите романи за Џејмс Бонд, исто така бил дел од планот за сојузничка инвазија на Шпанија за...

Французинот Гијом Мисо – најпродаван автор онлајн

Онлајн-книжарница „КупиКнига.мк“, која претставува агрегатор на понудата од скоро сите издавачки куќи во Македонија и во регионот, ја претстави листата на најпродавани книги во...

Џони Штулиќ: вонсериски поет и автор на блескава музика

Кога се во прашање рок-музиката и рок-поезијата на која тие се темелат во екс-југословенски рамки, најголеми рок-поети се: Арсен Дедиќ, Ѓорѓе Балашевиќ, Горан Бреговиќ,...

Книгите од детството ја обликуваат нашата психа

Читањето во детството коинцидира со еден период кога иднината ни изгледа ширум отворена. Она што сакаме да го воскреснеме преку книгите за деца не...

Тешко на онаа литература што нема подмладување

Не постои презаситеност, ниту редица во која еден автор може да му го земе местото на друг, вели Сузана Мицева Дали на литературата за деца...

Еден век од раѓањето на авторот на македонската химна

Владо Малески е истакнат македонски писател, револуционер, учесник во НОБ, општествено-политички и културен работник и автор на текстот на македонската химна „Денес над Македонија...

Одењето во кино младите не го сметаат веќе за церемонијал

Златко Ѓелески, автор и филмски проследувач Златко Ѓелески е писател, филмски, музички и книжевен критичар (1986 г. Битола). Во 2010 година дипломира на Катедрата за...

Покрај Ковачевиќ и Шнајдер, Стефановски е најостриот југословенски драмски автор

Беше еден од тројцата најважни драматичари во 1980-тите, но и текстописец на групата „Леб и сол“. Во Хрватска се сетија на него дури откако...