-3.2 C
Skopje
23.1.2022 - 7:25

Ознака: автокефалност

Претседателот Пендаровски и вселенскиот патријарх со патокази кон автокефалноста

Континуитет на побудата од државата за Македонската православна црква - Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) Верските аналитичари ја гледаат оваа средба на Пендаровски како продолжување на континуитетот на...

Трпелив и трнлив од до автокефалност

Црковната јавност во земјава е во дилема дали сите овие удари што ги доживува Вселенската патријаршија можат да значат таа трајно или на подолг...

Ѓукановиќ најави формирање на автокефална православна црква во Црна Гора

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ рече дека е можно влaстите во Црна Гора по обновата на државната самостојност, да ја обноват и православната црква која...

Одлуките од Аман нема да влијаат врз автокефалноста на МПЦ

Прашањето за автокефалниот статус на Македонската православна црква-Охридска архиепископија треба да биде решено преку дијалог со Српската православна црква и со сеправославна поддршка, односно...

Автокефалност на сто метри со пречки

На масата во Аман, каде што требаше да се осуди постапката на патријархот Вартоломеј да дава томоси за автокефалност на православни цркви, седнаа само...

Автокефалноста на МПЦ актуелна за грчката јавност

Архимандритот на Вселенската патријаршија од црквата на Крит, Роман Анастасијадис, вели дека доколку Српската црква не соработува, Вселенската патријаршија, како прв престол на православието...

Преку помирување до автокефалност на МПЦ-ОА

Историчарот Александар Раковиќ од Србија вели дека медијацијата што ја предлага вселенскиот патријарх Вартоломеј меѓу СПЦ и МПЦ-ОА нема да донесе ништо ново. Според...

И МПЦ-ОА има света мисија за решавање на иднината на својата...

Решавањето на македонското црковно прашање преку Вселенската патријаршија е единствениот пат за меѓународно признавање на автокефалноста на нашата црква. Наедно, тоа бездруго е и...

Државна делегација кај патријархот Вартоломеј, автокефалноста на маса

Најновата средба на која присуствувале премиерот во преодната влада, Оливер Спасовски, и бившиот премиер, сега само лидер на СДСМ, Зоран Заев, доаѓа во исклучително...

И БПЦ навести признавање на автокефалноста на Украинската црква

УШТЕ ЕДНО ОХРАБРУВАЊЕ ЗА МПЦ-ОА Со ова, сѐ поотворено се охрабруваат и владиците од другите цркви за признавање на црквата во Украина, што автоматски ја...