НАТО ВО ГОТОВНОСТ

НАТО испраќа дополнителни сили во Источна Европа поради ситуацијата околу Украина. Ваквата одлука е потврдена во вчерашното соопштение на Алијансата.
„Сојузниците на НАТО ги подигнуваат своите сили во состојба на подготвеност и испраќаат дополнителни бродови и воени авиони во Источна Европа, со што ја зајакнуваат одбраната во заднината на континуираната акумулација на руските и околните сили“, се вели во текстот.
– Данска испраќа фрегата во Балтичко Море и четири ловци „Ф-15“ во Литванија.
– Шпанија ќе испраќа бродови и размислува да испрати борци во Бугарија.
-Франција е подготвена да пренесе сили во Романија.
– Холандија ќе испрати два ловци „Ф-35“ во Бугарија и ќе ги подигне бродот и копнените сили на борбена готовност.
– Соединетите Американски Држави ја проучуваат можноста за зголемување на своето воено присуство на источниот раб на Алијансата.
Западот ја обвинува Русија дека подготвува инвазија на Украина и дека Москва значително го зголемува своето воено присуство во близината на границите на Украина. Русија решително ги отфрла овие обвинувања како неосновани и опасни и нагласува дека ги преместува воените сили на своја територија во согласност со Уставот и дека Западот сето тоа го користи како изговор за натамошно проширување на исток.