Kинески воени бродови ненајавено го посетија Сиднеј

73

Три кинески воени бродови со вооружени војници испловија денеска од Сиднеј откако претходно влегоа во градското пристаниште без најава, што ги вознемири граѓаните.

„Ројтерс“ наведува дека австралиската влада не ги информирала граѓаните за доаѓањето на кинеските бродови, а сè се случува среде натпреварот на Австралија и Кина за влијание на Пацификот.

Професор по меѓународна безбедност и разузнавачки студии на Универзитетот во Канбера, Австралија, рече дека многу граѓани се вознемириле поради таквата посета, објави „Ројтерс“.

Сепак, австралискиот премиер Скот Морсон објасни дека „тоа е реципрочна посета бидејќи австралиските бродови ја посетија Кина”, и тоа може да биде изненадување за другите, но не и за владата.