Фото: Твитер

Искористувањето на оваа можност е од врвен стратешки интерес и на Европската Унија и на Македонија. Сега е време да се оди напред, објави на Твитер германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок, коментирајќи го францускиот предлог за деболкирање на европскиот пат на земјава.

– Западен Балкан е во срцето на Европа и блиску до моето срце. Нивната иднина мора да лежи во ЕУ. Компромисот што го претстави француското претседателство за почеток на пристапните преговори со Северна Македонија е можност што не треба да се пропушти – објави на својот Твитер профил германската министерка.