Фото: Фејсбук/Еди Рама

Албанскиот премиер Еди Рама изјави дека не е виновна само ЕУ што не му подаде рака на регионот на Западен Балкан на неодамнешниот самит во Брисел.

За време на дискусијата за потеклото и староста на балканските народи, Рама на шега ја спомна конкуренцијата на Грците и Албанците во тоа кој е најстар народ на Балканскиот Полуостров, пишува „Газета експрес“.

– На Балканот сите мислиме дека сме најстари – Ние Албанците мислиме дека сме најстари, дека сме настанале по мајмуните во еволуцијата на Дарвин. Ако ги замолите Србите да не ја напуштаат областа, оставете го тоа на Грците, кои пак мислат дека самите мајмуни настанале по нив. Турците можат да предизвикаат голема кавга за тоа дали е турско кафе или грчко кафе. Истото важи и за Македонците и за Бугарите – рече албанскиот премиер.

Рама изјави дека затоа не е виновна само ЕУ, но дека треба да бидат трпеливи со нас.

– Затоа бидете трпеливи со нас, драги пријатели и не заборавајте и покрај нашите проблеми морам да ви посочам, бидејќи тоа не значи дека сме жртви на каква било неправда, не е толку едноставно, покомплицирано е од тоа. Сите сме жртви на нашата историја, а понекогаш и самите ние, но ние сме добри луѓе, ние сме лојални луѓе и сме луди, затоа е подобро да не имате со вас – нагласи Рама.