За време на анализата на комарците во Белград, лабораторијата на Секторот за екологија и подобрување на животната средина на ЈКП „Градска чистота“ го открила западнонилскиот вирус.

Оттаму ги предупредуваат граѓаните да се однесуваат одговорно, да користат средства за отстранување комарци и мрежи за заштита, како и да избегнуваат да остануваат надвор за време на најголемата активност на овие инсекти, од 19 часот до полноќ, кога тимовите исто така вршат активности за сузбивање на комарците.

– Апелирам до моите сограѓани да бидат внимателни и да не ги игнорираат симптомите и да повикаат доктор поради висока температура и главоболка, слабост или осип во пределот на градите – изјави директорот на ЈКП „Градска цистота” Марко Попадиќ.

Тој апелираше до своите сограѓани да не се мешаат во постапувањето на компанијата и да им дозволат на тимовите интензивно да ги сузбијат комарците, бидејќи тоа е најважно во овој момент.