Штетата од земјотресот околу една милијарда евра

30

Албанскиот министер за земјоделство, Бленди Чучи, ја објави официјалната бројка за штетата настаната од силниот земјотрес што ја погоди Албанија на 26 ноември 2019 година, а таа е 985 милиони евра.
– Тој ден ќе биде запаметен како еден од најтешките денови, 17 илјади луѓе беа раселени од нивните домови, а 202 илјади лица беа погодени од земјотресот во 11 општини. Околу 90 странски експерти на 30 јануари го завршија целиот извештај – изјави Чучи.

Тој додаде дека без овој извештај тие не можеле да се појават на донаторската конференција.
– Извештајот е подготвен според стандардите на ЕУ, Светската банка и ОН. За рекордно време се направи верификација на 50 илјади згради. Експертите оцениле дека штетата достигнува до 985 милиони евра – додаде Чучи.
Околу 90 странски и домашни експерти го комплетираа извештајот за процена на штетата. Подготвен е според сите стандарди на ЕУ, Светската банка и ОН. Во рекордно време беа обновени 50 илјади живеалишта.