Чакај: Иранските дипломати во Албанија прогласени за непожелни

85

Албанија ги прогласи за непожелни иранските дипломати во Тирана, пренесе в.д. министерот за надворешни работи на Албанија, Гент Чакај.

Тој на својот фејсбук-профил наведе дека иранските дипломати Мохамад Али Арц и Сеид Ахмад Хосеини се прогласени за непожелни.

– Министерството за европски и надворешни работи денес донесе одлука дипломатските претставници на Амбасадата на Исламската Република Иран во Албанија, Мохамед Али Арц и Сеид Ахмад Хосеини, да бидат прогласени за непожелни поради извршување активности што не се компатибилни со нивниот статус и принципите на Виенската конвенција за дипломатски односи – напиша Чакај.

Тој додаде дека двајцата претставници на Исламската Република Иран треба веднаш да ја напуштат територијата на Албанија.