Црна Гора и Албанија се приклучуваат на одлуката на Европската унија (ЕУ) за продолжување на санкциите против Русија и поединците во Украина, објави министерката за надворешни работи на ЕУ, Федерика Могерини.

Таа изјави дека, освен Црна Гора и Албанија, Норвешка и Украина се приклучиле на одлуката, како што е објавено на веб-страницата на Советот на ЕУ.

– Црна Гора и Албанија, членката на Европската економска зона Норвешка, како и Украина, се приклучуваат на одлуката. Тие ќе обезбедат националните политики да бидат конзистентни со таа одлука – рече Могерини, додавајќи дека ЕУ ја забележала нивната посветеност и дека ја поздравуваат одлуката.

Русија е под санкции на ЕУ од 2014 година, кога Унијата го обвини Кремљ за загрозување на територијалниот интегритет на Украина.