Советот на Апелацискиот суд во рамки на Специјалниот суд за УЧК ја одби жалбата на поранешниот командант на терористичката група Хашим Тачи на одлуката на судијата за претрес за одредување мерка притвор.
Како што се наведува, Тачи не успеал да докаже зошто прелиминарната одлука била неразумна кога станува збор за ризикот од неговото евентуално привремено пуштање на слобода.

Во обвинението, потврдено на 26 октомври 2020 година, Тачи е обвинет за кривична дела воени злосторства и злосторства против човештвото, а обвинетите се и Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Красниќи. Сите се изјаснија дека не се виновни. Тие беа уапсени на 5 ноември 2020 година, по што беа префрлени во притвор во Хаг.