Туск побара Косово да ги подобри односите со Србија

747

Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск го повика Косово да ги подобри односите со Србија за да постигне напредок кон долгорочната цел за членство во Европската унија.

– Без целосна нормализација на односите со Србија и целосно прифаќање на договорите, не гледам како може да биде постигнат пробив во односите со ЕУ – изјави Туск на заедничка прес-конференција со косовскиот претседател Хашим Тачи.

Тој додаде дека тоа ќе биде тешко, но и дека е оптимист. 

– Знам дека ќе биде тешко, но се уште сум претпазлив оптимист – изјави тој.

Во 2013 година Приштина и Белград се обврзаа на дијалог за подобрување на односите, со подрршка од ЕУ. Досега не е постигнат голем напредок.