Стотици мажи и жени поврзани со Исламска држава чекаат да се вратат во БиХ

96

Полициските агенции во Босна и Херцеговина добиле информации дека во три бегалски кампови во Сирија престојуваат стотина мажи и 160 жени и деца кои можат да се поврзат со БиХ и теоретски имаат право да се вратат во земјата, но тоа ќе биде дозволено само доколку се потврди дека навистина станува збор за лица со државјанство на БиХ, изјави министерот за безбедност на земјата, Драган Мектиќ, а пренесе хрватски „Индекс“, повикувајќи се на локални медиуми.

– За неколку десетици од овие луѓе испративме список и замоливме по тој список да се праќаат луѓето за кои овде веќе имаме подготвено кривични постапки – изјавил Мектиќ.

Тој додал дека нема повеќе информации каква е сега состојбата на овие лица, по турската интервенција во северна Сирија, каде биле и некои од логорите за притвор на борци поврзани со исламистички терористички групи.

Станува збор за мажи против кои претходно се отворени истраги во БиХ и кои се наоѓаат на црвените листи на Интерпол, под сомнение дека сториле кривично дело здружување во терористички групи.

Поради турската инвазија, претходниот план за екстрадиција за девет заробени државјани на БиХ е променет, а министерот сега вели дека во Сараево немаат никакви информации за тоа што се случува со тие луѓе и каде се наоѓаат.