Српската војска ја започнува најголемата воена вежба по распадот на СФРЈ

474

Припадници на српските Вооружени сили утре ќе изведат тактичка вежба со боево гаѓање под име „Векот на победата 1918 – 2018“, во чест на стогодишнината од победата во Првата светска војна.

Началникот на Дирекцијата за разузнавачко-извидувачки работи на Генералштабот на Вооружените сили на Србија, генерал-мајор Илија Тодоров изјави дека оваа вежба ќе биде ефективна, уникатна и една од најголемите уште од времето на ЈНА.

Според најавите, вежбата ќе се спроведува на десет локации со учество на 8.000 припадници на Копнената армија, Военото воздухопловство, Речната флота и други единици.

Во вежбовните активности ќе учествуваат 100 тенкови, 100 оклопни борбени возила, 100 артилериски и ракетни систем и 24 авиони и хеликоптери, при што ќе бидат употребени околу 103 тони боева муниција и средства.

Тема на вежбата е “Подготовка и употреба на сили за реакција на српската армија“.

Централната активност ќе се одржи на полигоните „Пештер“ и „Пасуљански ливади“, на кои ќе присуствува и претседателот на Србија, Александар Вучиќ.