Србите од северно Косово не ги пријавуваат родените и починатите лица

148

Агенцијата за статистика на Косово (АСК) во својот последен извештај за демографските движења во земјата објави дека во косовските институции нема речиси никакви податоци за бројот на родени и починати во северните делови на државата, населени со мнозинско српско население, јави дописникот на МИА од Приштина.

Србите воопшто не се пријавуваат во косовските матични служби и се претпоставува дека тоа го прават во соодветните институции во Србија.

Во извештајот на АСК, насловен „Проценки за населението во 2017-та“, се наведува дека „во случаите на раѓања и умирања кај српската заедница, дел од нив се регистрираат, додека другиот дел, посебно во општините во северниот дел на Косово, не ги регистрираат, односно не известуваат за случаите на новородени и починати“.

– Според природниот прираст на српската заедница во другиот дел од Косово и во регионот, бројот на непријавени новородени и починати е речиси еднаков (со нешто поголем степен на починати), но АСК во овој извештај не врши проценка за таа заедница за непријавените (нерегистрирани) случаи бидејќи нема изразена статистичка отстапка, а која нема да влијае на проценетите податоци на општинско ниво и дотолку повеќе на државно ниво, се вели во извештајот на Агенцијата за статистика на Косово.