СИРИЗА со низок рејтинг во Атина

57

Кандидатот за градоначалник на Атина, кој ја има поддршката од СИРИЗА, Насос Илиопулос, поранешен заменик-министер и близок соработник на премиерот, го освои третото место и доби поддршка од само околу десет проценти од гласачите, во истражувањето за рејтинзите на политичките партии што е спроведено од весникот „То вима“.

И покрај тоа што е прерано да се извлечат цврсти заклучоци, се чини дека кандидатот на СИРИЗА можеби дури нема ни да влезе во вториот круг со Костас Бакојани од Нова демократија, кој во моментов е фаворит.

Проблемите на СИРИЗА не се ограничени само на Атина. Повеќето анкети велат дека бројките на владејачката партија во локалната власт, кои се пресликуваат на национално ниво, се проблематични. На владините кандидати им недостигаат импулс и поддршка во префектурата Атика, во Солун и во други градови.

Кандидатите на Движењето за промени и на левиот центар на кои Ципрас им се додворува, се во многу подобра позиција.