Хајко Мас во Србија

Германскиот министер за надворешни работи Хајко Мас изјави дека Германија е свесна дека прашањето за Косово е тешко прашање за Србија, но тој истакна дека нормализацијата на односите со Приштина ќе има економско значење за Србија и нејзиниот пат кон ЕУ.

Затоа, тој на прес-конференцијата по разговорите со претседателот на Србија, Александар Вучиќ, истакна дека Германија го поддржува овој процес, исто така и ЕУ и Мирослав Лајчак, кои посредуваат во дијалогот.

– Србија и земјите околу неа имаат таков економски потенцијал и богатство на култура, а тоа се ресурсите што треба да се искористат за доброто на луѓето во регионот, но и на ЕУ – рече Мас.

Исто така, секоја земја, посочи Мас, одлучува со какво темпо ќе оди во ЕУ и затоа ни е важно она што ни го рече претседателот на Србија, што Србија планира да стори по тоа прашање.

Мас истакна дека она што го слушнал од претседателот на Србија во тој поглед се одвива во вистинската насока и истакна дека резултатите се важни.

Според него, Германија ќе даде свој придонес во зголемување на брзината околу оваа тема.

На прашањето дали договорот во Брисел ќе биде исполнет или не, Мас рече дека сега е вистинското време да се продолжи дијалогот меѓу Белград и Приштина.

– Тоа беше тема на моите состаноци и овде и во Приштина, и ова е всушност вистинскиот момент да се продолжи разговорот за дијалог и договор и да се продолжи да се работи на тоа. Ние му даваме голема поддршка на Лајчак и на неговата работа, бидејќи само на тој начин ќе имаме многу успех – рече шефот на германската дипломатија.

Сега не станува збор за разговори, сега ни требаат резултати. „Секако, двете земји треба да се посветат и да го потврдат сè она што е договорено досега, а тоа е дека овој конфликт постои, но не можеме да започнеме преговори од нула, сега треба да го исполниме планот и двете страни мора да дадат свој придонес во тоа“, рече Мас.

Тој потсети дека посетата на Белград ја планирал скоро една година, но поради пандемијата и постојаниот пораст на бројот на новозаразени со коронавирус, истата морала да биде одложена.

Сега, додаде тој, беше добро време за посета.

Кажа и дека сега е моментот кога може да се види колку е успешна Србија во спроведувањето на вакцинацијата на населението.

„Тоа интензивно се следи и во ЕУ. Колку сме поуспешни во вакцинацијата, толку полесно ќе се вратиме во нормален живот. Од неодамнешната посета на министерот Никола Селаковиќ на Берлин, ние бевме во позиција да се восхитуваме на вашата вакцинација од далечина. Во меѓувреме, Германија и ЕУ ја намалија таа разлика и сега секој петти граѓанин е вакциниран “, објасни тој.

Мас најави дека ќе има се повеќе вакцини во следниот период и дека ова и овозможи на ЕУ да достави вакцини и на Западен Балкан.

„Крајно време е да успееме. „Мислам дека тоа е пресвртница во заедничката борба против овој вирус“, нагласи Мас.