Речиси 60 отсто од Романците се за обединување со Молдавија

138

Речиси 60 отсто од Романците велат дека сè повеќе се согласуваат со повторното обединување на Романија со Република Молдавија, додека 27 отсто се противат на идејата, покажуваат податоците добиени од анкетата на Институтот Авангард, која денеска беше објавена.

Анкетата покажува дека 59 отсто од Романците се сè поотворени кон идејата за повторно обединување со североисточниот сосед, 27 отсто се против, а 14 отсто не одговориле на прашањето.

Според анкетата, 85 отсто од испитаниците се горди што се Романци, осум отсто не се горди, а седум отсто не одговориле на прашањето.

На прашањето кој е најсилниот сосед во Романија, 49 отсто одговориле Унгарија, 19 отсто – Украина, 14 отсто – Молдавија, 11 отсто – Србија, четири отсто во Бугарија и три отсто во „друг”.

Истражувањето е спроведено помеѓу 15 и 17 ноември, на репрезентативен примерок од 807 испитаници.