Преобликување на Грција во дванаесет чекори

264

Новиот премиер на Грција, Кирјакос Мицотакис, денес во обраќање заедно со претставници од неговата партија Нова демократија изјави дека има доверба во способностите на неговата влада и постави за цел преобликување на моделот на владеењето во земјата, пренесува „Катимерини“.

– Победивме на изборите поради вербата на народот за подобра Грција. Сега е времето да ги обединиме сите Грци зад една заедничка визија. Ние сме подготвени и веќе почнавме со работа – изјави Мицотакис.

За таа цел, Мицотакис истакна 12 клучни приоритети на чие остварување ќе работи неговата влада – силен економски раст со повеќе инвестиции и подобри работни места, зајакнување на вредноста на недвижностите, зголемување на безбедноста, подобрување на општествената солидарност, подобрување на здравството и образованието, подобрување на работните односи, заштита на околината, унапредување на состојбата на средната класа, олеснување на бирократијата со помош на дигиталната технологија, и општо, создавање на посилна Грција.