Инфраструктурното поврзување е клучната претпоставка за реализација на визијата за развој на земјите од регионот, оцени во Лондон црногорскиот премиер на Црна Гора, Душко Марковиќ, согласувајќи се со српската премиерка Ана Брнабиќ дека изградбата на автопат и реконструкцијара на железницата кои ги поврзуваат двете земји е еден од приоритетите.

Марковиќ на Инвестицискиот самит за Западен Балкан во организација на ЕБРД, на кој учествуваат премиерите на шест економии од регионот, нагласи дека е важно да се поклопат плановите на земјите од регионот и да постојат заеднички интереси.